Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Het behandeltraject voor maagverkleining

Een maagverkleining is een intensieve behandeling. Je krijgt niet alleen een operatie, we begeleiden je ook een aantal jaren. Het is de bedoeling dat je het hele traject volgt. Samen gaan we voor een blijvend gezond gewicht.
Vier mensen zitten aan een tafel en hebben een gesprek.

Hieronder de belangrijkste stappen in het behandeltraject.

1Stap 1. Oriëntatie en aanmelden

Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

Wij vinden dat de eerste stap begint bij een goede voorbereiding. Je volgt daarom eerst één van onze (online) informatieavonden over de behandeling van ernstig overgewicht.

Aanmelden en criteria

Je moet voldoen aan een aantal criteria om in aanmerking te komen voor een operatie. Voldoe je hieraan en wil je je aanmelden? Maak dan een afspraak bij je huisarts of specialist en vraag om een verwijzing.

Zodra wij de verwijzing hebben ontvangen, nemen wij contact met je op. We vragen je of je een aantal vragenlijsten en formulieren in wil vullen.

2Stap 2. De screening

Allereerst beoordelen we de verwijzing van jouw huisarts en je vragenlijsten die je hebt ingevuld. Krijg je op basis hiervan een positief eerste advies voor een maagverkleining, dan ontvang je van ons een uitnodiging voor de screening.

Tijdens de screening praat je in drie individuele gesprekken, van elk 30 tot 45 minuten, met een verpleegkundig specialist/arts, een diëtist en een psycholoog. Als voorbereiding vul je digitaal vragenlijsten in waarmee je behandelaars zich goed voorbereiden op hun gesprekken met jou.

De verpleegkundig specialist/arts, diëtist en psycholoog nemen na afloop samen de gesprekken door die ze met jou hebben gehad. Ze besluiten definitief of je in aanmerking komt voor het traject en een maagverkleinende operatie. We bellen je nog dezelfde dag óf de dag erna met het definitieve advies. Het kan zijn dat er nog aanvullend onderzoek nodig is. Dan duurt het wat langer voordat je het advies krijgt. Krijg je een positief advies? Dan start je met je behandeltraject. Ook krijg je vanaf dan toegang tot de Vitalys-app.

3Stap 3. Voor de operatie

Het voortraject

We willen dat je zo goed mogelijk voorbereid dit levensveranderende traject ingaat. Maar ook dat je voor de operatie al een grote stap gemaakt hebt in het aanleren van je nieuwe gezonde leefstijl. Daarom hebben we altijd en voor iedereen een uitgebreid voortraject.

In het voortraject heb je 4 groepsbijeenkomsten met een vaste groep van patiënten die samen met jou het pad volgen. De bijeenkomsten worden begeleid door een diëtist, een psycholoog of beiden en duren ongeveer 1,5 uur. Zij helpen je met het aanleren van een gezonde leefstijl die zo belangrijk is na je operatie. Ook de Vitalys-app is onderdeel van de behandeling.

Soms zijn er redenen waardoor een patiënt het groepstraject niet kan volgen. Voor hen is er een individueel programma. Vitalys bepaalt of iemand hiervoor in aanmerking komt.

Onthoud: we weten dat je niet zomaar kiest voor de operatie en dat je hoopt op een snelle behandeling. Natuurlijk gaan we je zo snel mogelijk opereren. Ook wij willen dat je goed afvalt en niet meer aankomt. Gun jezelf de tijd voor het voortraject. Dit zorgt echt voor een blijvend en beter resultaat.

4Stap 4. Rondom de operatie

Na het voortraject ben je klaar voor de operatie. Dit gebeurt in topklinisch ziekenhuis Rijnstate Arnhem of in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Je wordt altijd geopereerd door een chirurg van Vitalys.

Preoperatieve screening

Voor de operatie kan je nog uitgebreide voorlichtingsfilms bekijken. Ook heb je een gesprek met de chirurg en verpleegkundige en een preoperatieve screening (POS). Met de chirurg bespreek je welke operatie het meest geschikt is voor jou. Tijdens de POS bespreekt de anesthesist je lichamelijke conditie. Je krijgt een onderzoek én we nemen jouw medicatie door.

Opname in het ziekenhuis

Tijdens de opname verblijf je op een speciale verpleegafdeling. De kamers zijn helemaal ingericht voor mensen die een maagverkleinende operatie ondergaan. Ze hebben aangepast meubilair, monitoren (voor het meten van onder meer je bloeddruk en het zuurstof in je bloed) en een speciale douchegelegenheid. Onze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in maagverkleining. We willen graag dat jij je op je gemak voelt.

Controle na de operatie

Vanuit de Vitalys-app krijg je na de operatie verschillende vragen. We houden de uitkomsten in de gaten. Gaat alles goed, dan is een afspraak met de verpleegkundige niet nodig. Zijn er klachten? Dan kan je aangeven dat je een afspraak wilt. Maar het kan ook zo zijn dat de verpleegkundige zelf een afspraak met jou maakt op basis van wat jij vertelt.

5Stap 5. Na de operatie

Na de operatie gaat je behandeltraject verder, zodat je goed begeleid gewicht verliest en daarna op gewicht blijft. Daarom volg je tot 1 jaar na de operatie een intensief natraject. Tot 5 jaar na de operatie zien we je jaarlijks voor een medische controle op de polikliniek.

Intensief natraject

Het intensieve deel van het natraject bestaat uit 6 groepsbijeenkomsten van elk 45 tot 90 minuten. Tijdens deze bijeenkomsten zie je alle zorgverleners en medepatiënten uit het voortraject terug. Samen helpen ze je met het aanleren en vasthouden van een gezonde leefstijl die zo belangrijk is na de operatie. Tijdens dit intensieve traject krijg je regelmatig opdrachten.

Vervolg van het natraject

Na het intensieve natraject zien we je in het tweede jaar 2 keer en daarna elk jaar 1 keer terug voor een medische controle op de polikliniek. We volgen de voortgang van jouw traject en ondernemen actie wanneer het nodig is.

Via de Vitalys-app kan je ook de begeleidingsmodules uit het traject terugkijken. Zo kan je de kennis herhalen als dat nodig is.