Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Veelgestelde vragen

Voor de operatie

Wat zijn de gevolgen van overgewicht?

Obesitas geeft verschillende gezondheidsproblemen. Vooral vet in en rondom de buik geeft meer risico op ziekten, zoals:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Galstenen
  • Verschillende soorten kanker
  • Hypertensie (hoge bloeddruk)
  • Slaapapneu

Hierdoor kan de levensverwachting dalen. Ook kan je last hebben van andere problemen zoals:

  • Kortademigheid
  • Veel zweten
  • Moe zijn
  • Depressie
  • Lusteloosheid
  • Spierpijn
  • Artrose
  • Slaapstoornissen
  • Gewrichtsklachten
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Menstruatieproblemen

Als je afvalt, wordt de kans op deze ziektes kleiner. Ook verminderen vaak de klachten door het overgewicht. Je voelt zich beter en de kwaliteit van leven verbetert.

Ik heb alleen overgewicht en geen gezondheidsproblemen. Is een operatie wel nodig?

Het is niet precies te voorspellen of iemand met overgewicht of obesitas inderdaad onderliggende ziektes krijgt, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol of gewrichtsslijtage. Dit hangt ook af van erfelijke factoren en leefstijlfactoren zoals roken.

Dat overgewicht of obesitas een groter risico geeft op het krijgen van deze aandoeningen, is wel algemeen bekend in de medische wereld. Bij een BMI boven de 40 geeft een operatie altijd gezondheidswinst. Ook als je nog geen gezondheidsproblemen hebt. Gewichtsverlies maakt het risico op deze aandoeningen kleiner.

Is een keizersnede een contra-indicatie voor een bypass?

Nee, een keizersnede gebeurt in de onderbuik en levert geen problemen op.

Mijn galblaas is er al uit. Is dit een probleem?

Nee, dat de galblaas al is verwijderd, is geen belemmering voor een maagverkleinende operatie.

Een galblaasverwijdering gebeurt meestal via een kijkoperatie. Hierbij kunnen verklevingen optreden, maar bij een kijkoperatie valt dit over het algemeen mee. Wel is er een kleine kans dat ook na een galblaasoperatie nog galsteenkolieken optreden door stenen in de resterende galwegen.

Is diabetes type 2 of prediabetes terug te draaien na gewichtsverlies?
In veel gevallen normaliseren de glucosewaarden na het gewichtsverlies door de maagverkleining. Hierdoor kan het zijn dat mensen minder medicatie nodig hebben voor de diabetes. Of dat er zelfs helemaal geen medicatie meer nodig is. Het uiteindelijke effect van gewichtsverlies op diabetes 2 kan per individu verschillen.
Wordt een gastric bypass ook aangeraden als je een voorstadium hebt van suikerziekte?

Bij diabetes type 2 is een gastric bypass de eerste keus voor de operatie. Voorwaarde is dat deze operatie mogelijk is gelet op de overige medische voorgeschiedenis.

Ik heb problemen met mijn schildklier. Hoe zit dat met een maagverkleining?

Schildklierfunctiestoornissen en hormonale schommelingen kunnen van invloed zijn op het gewicht en gewichtstoename. Jouw behandelend arts stelt de schildkliermedicatie (zoals Thyrax) goed af en past die eventueel aan.

Hoe zit het met een maagverkleining en galstenen of nierstenen?

Na maagverkleinende chirurgie is er meer kans op het ontwikkelen van galstenen. Is er een verdenking voor galstenen en daarbij veel klachten (koliekpijn), dan doen we aanvullend onderzoek. In overleg met de chirurg maken we een behandelplan.

Na een gastric bypass is er een verhoogde kans op het ontwikkelen van nierstenen. Dit geldt vooral voor iemand die in het verleden al eens nierstenen heeft gehad. In overleg met de chirurg bekijken we dan of er aanpassingen nodig zijn in het type behandeling. Is er na de operatie een verdenking op nierstenen? Dan kan jouw eigen huisarts of specialist dit behandelen.

Ik ben uitgenodigd voor een screening. Wat kunnen redenen zijn dat ik toch geen maagverkleining kan krijgen?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom iemand (nog) niet in aanmerking komt. Voorbeelden zijn:

  • Je hebt psychische klachten die nog niet zijn behandeld of waarvoor je nog in behandeling bent
  • Je bent afhankelijk van middelen, zoals alcohol of drugs, of je was dat kort geleden nog

Als je nog niet kan beginnen met een maagverkleinend traject, bespreken we dit met je. We vertellen je ook wat je moet doen om later wel in aanmerking te komen. Bijvoorbeeld eerst begeleiding volgen bij een diëtist.

Waarom wordt een gastric sleeve minder vaak gedaan?

We kiezen vaker voor een gastric bypass, omdat er meer ervaring is met deze operatietechniek. Dat is bij alle maagverkleinende centra het geval.

Een gastric bypass en een gastric sleeve kunnen ongeveer evenveel gewichtsverlies opleveren. Het uiteindelijke effect hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld in hoeverre het jou lukt om op de langere termijn gezond en regelmatig te eten en te bewegen.

Er kunnen diverse redenen zijn om toch te kiezen voor een gastric sleeve. Bijvoorbeeld:

  • Wanneer er veel verklevingen zijn in je buik (na eerdere buikoperaties)
  • Bij een BMI boven de 60
  • Als je darmklachten hebt (zoals de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa)
Zijn er complicaties bekend op de langere termijn na de operatie?

Langetermijn-complicaties zijn bijvoorbeeld maagzweren en inwendige herniatie (bij een gastric bypass). Verder krijgt een klein deel van de mensen buikklachten waarvan we niet altijd de oorzaak kunnen achterhalen.

Het is heel belangrijk om de aanbevolen multivitamines en calcium te gebruiken. Anders bestaat er een risico op het ontwikkelen van vitaminetekorten, wat ook lichamelijke klachten kan geven.

Hoe wordt de narcose gedaan?

Je gaat onder algehele narcose. Dit gaat via een infuus. Verdoving via een ruggenprik is bij dit type ingrepen niet mogelijk.

Waarom is het belangrijk om te stoppen met roken?
  • Kleiner risico op complicaties rondom een ingreep
  • Kleiner risico op trombose, hartinfarct of beroerte
  • Minder klachten door maagzuur na een operatie
  • Hogere kans gestopt te blijven na een operatie

Om jou te helpen te stoppen met roken, werken we samen met de gespecialiseerde behandelaren van WeQuit. Het programma van WeQuit heeft inmiddels 6000 mensen geholpen, 94% was rookvrij na het traject. In een 6-wekelijks programma helpen zij ook jou te stoppen met roken, voor je operatie! Ben je al geopereerd maar wil je wel stoppen met roken? Ook dan ben je natuurlijk van harte welkom bij WeQuit.

Geen kosten

Je ontvangt 6 online sessies, 1 keer per week. Zonodig krijg je medicatie, als dat past bij jouw situatie. Stoppen met roken is kosteloos. Je deelname aan het programma van WeQuit wordt vergoed door zorgverzekeraars. Ook nicotine vervangende middelen worden vergoed én je eigen risico wordt niet aangesproken.

Ook stoppen?

Wil je meedoen met het programma en ben je nog niet gescreend, dan schrijven wij je in na de screening. Het onderwerp roken wordt namelijk besproken tijdens de screening. Is je screening al geweest of misschien ben je al lang geopereerd, ga dan naar wequit.nl/vitalys. Schrijf je daar in via het formulier en je wordt zo snel mogelijk teruggebeld.

Bekijk hier een filmpje over stoppen met roken Stoppen met roken rondom een maagverkleining (youtube.com)

Een maagverkleining in het buitenland? Verstandig of niet?

Het kan soms aantrekkelijk lijken om je in het buitenland te laten opereren. Er zijn vaak geen of nauwelijks wachttijden en de criteria kunnen minder streng zijn. Overweeg jij om je in het buitenland te laten opereren, realiseer je dan dat je geen begeleiding krijgt bij het veranderen van je leefstijl. Ook is er geen nazorg, mocht je iets gebeuren na de operatie. Wij zien steeds meer patiënten die hulp zoeken bij onze kliniek nadat ze in het buitenland zijn geopereerd.Wij adviseren iedereen die een maagverkleining overweegt niet te kiezen voor de snelste oplossing, maar te kiezen voor een kliniek met de beste begeleiding en medische zorg. Op lange termijn is dit op alle vlakken de beste keuze!

Na de operatie

Wat gebeurt er met mijn huid als ik afval?

Dat verschilt per persoon. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met je leeftijd. Niet iedereen krijgt na het afvallen te maken met huidoverschot. Een paar tips om de gezondheid en de flexibiliteit van jouw huid te versterken:

  • Gebruik multivitaminen
  • Drink veel water om afvalstoffen af te voeren
  • Beweeg extra om spieren te versterken en de doorbloeding te verbeteren
  • Gebruik bodylotion
  • Stop met roken

Heb je klachten van overtollige huid? Bespreek dit met ons tijdens een controleafspraak. Een operatie (zoals een buikwandcorrectie) kan pas gebeuren als je bent gestopt met afvallen en al een tijdje een stabiel gewicht hebt.

Let op:

  • Niet elke zorgverzekeraar vergoedt deze ingreep.
  • Je hebt een medische indicatie nodig van een specialist.

Bespreek de mogelijkheden gerust tijdens een controleafspraak.

Wanneer mag ik weer bewegen en sporten? En hoeveel?

Direct na de operatie mag je weer beginnen met licht bewegen, zoals wandelen en fietsen. Na 2 weken mag je ook het sporten opbouwen in kleine stapjes. Na 6 weken mag je weer met gewichten aan de slag. Ook dit moet je rustig opbouwen.

Wanneer mag ik weer zwemmen?

De eerste 2 weken na de operatie mag je nog niet zwemmen, in bad of naar de sauna. Na die 2 weken kan je dit weer doen.

Wanneer mag ik weer autorijden?

De eerste 24 uur na de narcose mag je niet autorijden. Daarna hangt het af van je herstel en van je medicijngebruik. Gebruik je Tramadol? Dan mag je de eerste 2 weken niet autorijden. Overleg altijd met je verzekering of zij nog bepaalde regels hebben.

Wanneer mag ik weer werken?

Dit hangt af van het werk dat je doet. Met een kantoorbaan kan je na 2 weken al een paar uurtjes werken en kijken hoe dat gaat. Je kunt dan langzaam opbouwen.

Heb je fysiek zwaar werk waarbij je veel moet tillen of lopen? Dan is het verstandig dat je na 4 tot 6 weken herstel weer rustig opbouwt.

Wanneer mag ik weer huishoudelijk werk doen?

De eerste 4-6 weken mag je niet zwaarder dan 2,5 kg tillen. Houd hier rekening mee bij het doen van het huishouden. Licht huishoudelijk werk kan je na de operatie rustig opbouwen.

Wanneer mag ik weer op mijn buik of zij liggen?

Hier is geen bepaalde tijd voor. Jouw buik kan de eerste paar weken gevoelig zijn, waardoor dit niet fijn ligt. Probeer het rustig uit als het comfortabel voelt.

Hoe werkt de trombosespuit en hoe vaak moet ik spuiten?

Op de afdeling krijg je een folder met uitleg. De verpleegkundige leert hoe je moet spuiten. Verder staat in de Vitalys-app een filmpje, zodat je bent voorbereid voor de operatie.

Je moet 1 keer per dag spuiten op ongeveer hetzelfde tijdstip. Als je zelf bloedverdunners gebruikt, kan het zijn dat er een ander beleid voor je wordt gemaakt.

Welke medicijnen mag ik wel en niet slikken na de maagverkleining?

Na de operatie mag je geen pijnstillers meer gebruiken die vallen onder de groep NSAID’s. Dit zijn de volgende pijnstillers: Ibuprofen, Naproxen, Diclofenac, Meloxicam, Sarixell, Advil, Aleve en Voltaren.
Deze medicijnen hebben een ontstekingsremmende werking en kunnen schadelijk zijn voor de maag.

Heb je vragen? Neem dan contact op met de voorschrijver van de medicatie.

Wanneer neemt de arts contact met mij op?

Tijdens het natraject zijn er medische controles bij 6 maanden, 12 maanden, 18 maanden, 2 jaar, 3 jaar, 4 jaar en 5 jaar. We controleren ook je bloed. Je hebt dan contact met een verpleegkundige en een verpleegkundig specialist/PA/basisarts.

Heb je klachten? Neem dan tussendoor contact op met Vitalys.

Wat is een dumping en wat moet ik doen als ik het krijg?

De klachten duren meestal niet langer dan 45 minuten. Ze gaan vanzelf over. Laat het over je heen komen. Even gaan liggen kan helpen.

Een dumping kan alleen ontstaan na een gastric bypass en wordt uitgelokt door voedingsmiddelen zoals suiker en vet. Veel mensen ‘leren’ na verloop van tijd welke voedingsmiddelen bij hen een dumping veroorzaken en vermijden deze voeding. Maar het kan ook zijn dat een bepaald voedingsmiddel de ene keer wel goed valt en de andere keer niet. Dat hangt bijvoorbeeld af van hoe snel je eet en of je niet teveel eet. Een dumping is dus niet altijd te voorspellen.

Hoe ga ik om met haaruitval & hoe voorkom ik dit?

Na snel en veel gewichtsverlies kán je haarverlies krijgen. De conditie van je haar neemt af, maar dit verbetert na verloop van tijd weer.

Om haaruitval zoveel mogelijk te voorkomen, is het heel belangrijk dat je de multivitamines van FitForMe dagelijks inneemt.

Wanneer mag ik weer vasten?

Het eerste jaar na de operatie mag je niet vasten. Dit komt omdat je in het eerste jaar veel gewicht verliest, waardoor je weerstand lager is. Het advies na een maagverkleining is om 6 keer per dag te eten. Dit gaat hongergevoel tegen.

Tussen eten en drinken moet minimaal een half uur zitten. Moet ik na het drinken een ook half uur wachten tot ik ga eten?

Ja, dat is wel het advies zodat je de voeding vanuit het kleine maagje niet direct doorspoelt naar de dunne darm.

Wat als ik na de operatie last krijg van obstipatie of diarree?

Obstipatie (harde ontlasting) kan ontstaan in de eerste periode na de operatie. Dit komt omdat je minder beweegt, minder kan drinken en minder vezels kan eten. Ook kunnen bepaalde pijnstillers invloed hebben op je ontlasting. Meestal komt de ontlasting vanzelf goed op gang. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je eerst zelf microlax (verkrijgbaar bij de drogisterij) proberen. Geef dit nog onvoldoende resultaat, overleg dan met de medische overleglijn.

Moet ik de rest van mijn leven multivitamines slikken?

Naast de grote voordelen, zoals gewichtsverlies en gezondheidswinst, zitten er ook nadelen aan een maagverkleining. Eén daarvan is dat je je leven lang multivitamines moet slikken. Door de verandering aan je maag-darmstel neem je namelijk minder voedingsstoffen op. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur. In iets mindere mate krijg je waarschijnlijk ook te weinig zink, mangaan, selenium, vitamine A, vitamine K en vitamine E binnen.

WLS supplementen


Onderzoek heeft uitgewezen dat een standaard multivitamine niet voldoende is voor mensen met een maagverkleining. Weight Loss Surgery (WLS) supplementen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die een maagverkleinende operatie hebben ondergaan. De verhoudingen van vitamines en mineralen in deze supplementen zijn zo aangepast dat de kans op tekorten kleiner is. Ook is de tablet zo gemaakt dat hij precies op het juiste moment uiteen valt in je darmen. Hierdoor worden de vrijgekomen vitamines en mineralen optimaal opgenomen.

Voor elk type operatie is een speciale multivitamine ontwikkeld. De multivitamines moet je zelf online bestellen. Heb je dat nog niet gedaan vóór de operatie? Doe dat dan zo snel mogelijk bij bijvoorbeeld FitForMe of Vitamine op recept. De multivitamines zijn eenvoudig online te bestellen via de websites van deze aanbieders.

Hoe gebruik je WLS?


Je gebruikt deze multivitamine je leven lang.
De meeste producenten bieden verschillende varianten. Zo kun je kiezen wat voor jou het meest prettig in gebruik is.
Gebruik je capsules en gaat het doorslikken moeilijk? Maak dan de capsule open. De inhoud kun je samen met wat water of vruchtenmoes innemen.
WLS multivitamines en Calcium/Vitamine D mag je niet tegelijk innemen. Hier moet minstens 2 uur tussen zitten.
Wij adviseren om de WLS multivitamines voor de nacht in te nemen.


Calcium en Vitamine D


Naast multivitaminen is het belangrijk dat je calcium en vitamine D gebruikt omdat je deze na de operatie onvoldoende uit je voeding op kunt nemen. Krijg je gedurende een langere periode niet genoeg calcium binnen, dan kan je bijvoorbeeld botontkalking ontwikkelen, waardoor je sneller wat breekt. Net als de multivitaminen gebruik je deze je leven lang.

Na de voorlichting ontvang je een eerste recept voor calcium met vitamine D. Daarna kan je calcium en vitamine D bij de apotheek of drogist kopen. Let er dan wel op dat je de juiste doseringen binnen krijgt:

Gastric bypass: minimaal 1500 mg calcium met vitamine D per dag. Dat zijn 3 tabletten, verdeeld over de dag.
Gastric sleeve: minimaal 1000 mg calcium met vitamine D. Dat zijn 2 tabletten, verdeeld over de dag.

Worden vitamines die je levenslang moet gebruiken vergoed door de zorgverzekering?

Nee, de zorgverzekeraar vergoedt niet de vitaminesupplementen die je na de maagverkleining levenslang gaat gebruiken.

Wat kosten de vitamines gemiddeld per maand?

Ongeveer 10 tot 15 euro per maand. Er zijn verschillende websites waar je een proefpakket kunt aanvragen.

Wat als je nu al een opnameprobleem hebt met vitamines?

Op de dag van de screening, prikken we ook bloed. We kijken onder meer naar vitamine B12, D, foliumzuur en ijzer. Zijn hierin tekorten, dan vullen we dit aan in aanloop naar de operatie. Na de operatie krijg je regelmatig een medische controle, waarbij we ook bloed prikken. Zo houden we in de gaten dat er geen tekorten ontstaan.

Je gebruikt levenslang vitaminesupplementen (in een hoge dosering zodat de kans op vitaminetekorten mimimaal is) en een kauwtablet met vitamine D en calcium.

Zwangerschap

Kan ik zwanger worden en borstvoeding geven na de operatie?

We raden het af om het eerste jaar na de operatie zwanger te worden, omdat afvallen al veel energie van je lichaam vraagt. Na het eerste jaar is zwanger worden goed mogelijk. Het geven van borstvoeding is goed mogelijk na de operatie.

Ik vind het lastig om weer aan te komen tijdens de zwangerschap. Hoe ga ik hier mee om?

Dat je moet aankomen in gewicht tijdens zwangerschap is soms lastig als je net zoveel bent afgevallen. Streef naar onderstaande gezonde gewichtstoename tijdens je zwangerschap:

  • Is jouw BMI hoger dan 30? Dan is 5,0 tot 9,0 kilo aankomen optimaal
  • Is jouw BMI tussen 25 en 30? Dan is 7,0 tot 11,5 kilo aankomen optimaal
  • Is jouw BMI 25 of lager? Dan is 11,5 - 16,0 kilo aankomen optimaal
Moet ik daarnaast nog extra supplementen nemen?

Gebruik een supplement met 400 microgram foliumzuur per dag vanaf ten minste vier weken voorafgaand aan de bevruchting tot de tiende week van de zwangerschap. Foliumzuur kun je kopen bij de drogist. Gebruik daarnaast een calcium supplement. En blijf je multivitamines gebruiken van bijvoorbeeld FitForMe.

Is het veilig om mijn multivitamines te blijven gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het is belangrijk dat je tijdens je zwangerschap gezond blijft eten en de juiste multivitaminen gebruikt. Bij voorkeur zijn dit de multivitaminen die ontwikkeld zijn voor mensen met een maagverkleining (bijvoorbeeld FitForMe). Bespreek het gebruik van andere multivitaminen eerst met je behandelaar. Stap niet zelf over op multivitaminen voor zwangere vrouwen, omdat deze soorten te weinig voedingsstoffen bevatten voor iemand met een maagverkleining.

Ik ben zwanger en heb een maagband. Moet ik ergens rekening mee houden?

Heb je ooit een maagband gekregen, dan kan deze blijven zitten. De band kan eventueel wijder gemaakt, zodat je meer voedingsstoffen binnen krijgt.

Is mijn anticonceptie nog even veilig na een maagverkleining?

De pil als anticonceptiemiddel kan minder betrouwbaar worden bij een gastric bypass, omdat de pil soms minder goed in het lichaam wordt opgenomen. Overleg met je huisarts welk anticonceptiemiddel geschikt is.