Wat is een SADI
SADI staat voor: Single Anastomosis Duodenal-Ileal bypass. We maken een nieuwe aansluiting op de dunne darm. De chirurg snijdt de twaalfvingerige darm door. Dit gebeurt net voorbij de kringspier die zit tussen de maag en de twaalfvingerige darm. Daarna maakt de chirurg een verbinding tussen de twaalfvingerige darm en de dunne darm. Alle dunne darm blijft gewoon in je lichaam. Je gebruikt na de operatie nog ongeveer 2,5 meter van je dunne darm. Hier gaan het eten en de verteringssappen samen doorheen. Zo wordt je voeding anders verteerd.
Voordelen van een SADI
De effecten van een SADI na een gastric sleeve-operatie zijn groot:
- Meer gewichtsverlies
- Gunstig effect op diabetes
- Minder risico op terugstromen van de gal naar de maag
Voor wie is een SADI geschikt?
Een SADI doen we vaak bij mensen die beginnen met een BMI boven de 60. Als eerste stap krijgen ze een maagverkleinende operatie (gastric sleeve). Om verder af te vallen, voeren we zo’n 2 jaar daarna een SADI uit. Een SADI kan ook een oplossing zijn voor mensen die eerder een gastric sleeve kregen en toch weer flink zijn aangekomen.
Met welke complicaties moet ik rekening houden?
Net als bij elke operatie kunnen ook bij SADI complicaties voorkomen. Denk aan:
Dumping
Dumping betekent dat producten met veel calorieën te snel in de dunne darm komen. Je bloed gaat naar de darmen, waardoor de bloeddruk in de hersenen daalt. Je wordt slaperig of duizelig. Ook kan je hartkloppingen krijgen en gaan zweten. Blijf dan kalm, ga rustig liggen en drink een glas water. Na ongeveer een half uur gaat het vanzelf over. Probeer te ontdekken hoe de klacht kon ontstaan.
Een dumping is vervelend, maar je moet het ook zien als een hulpmiddel. Want je zult niet snel opnieuw te veel calorierijk eten en drinken. Heb je er vaker last van? Neem dan contact met ons op.
Vitaminetekort
Door de omleiding van (een groot deel van je) spijsverteringskanaal kun je bepaalde vitamines niet meer goed opnemen. Ook kan je veel minder eten. Hierdoor krijg je van sommige vitaminen te weinig binnen. We raden je daarom aan levenslang vitamines te slikken én om een jaarlijkse controle te doen. Deze vitamines worden speciaal gemaakt voor mensen met een SADI. Omdat je meer dan de helft van de darmlengte niet gebruikt, is het extra belangrijk dat je de vitamines goed inneemt.
Diarree
Het vet uit je voeding wordt minder goed verteerd. Dit betekent dat het eten ook onverteerd in je ontlasting terechtkomt. Dit veroorzaakt vaak een sterk ruikende dunnere ontlasting of diarree. Je moet meestal ook wat vaker naar de wc voor ontlasting. Ook je lichaamsgeur kan veranderen.