Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Gastric bypass operatie

Een gastric bypass is al jaren één van de meest uitgevoerde maagverkleinende operaties. De operatie is in 1967 voor het eerst gedaan, toen nog met een grote snee in de maag. Tegenwoordig is het een kijkoperatie. Daarmee maken we de maag kleiner. Ook leiden we een stuk van de darm om. Vandaar de naam bypass (omleiding). Je wordt geopereerd in topklinisch ziekenhuis Rijnstate Arnhem of in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, door een chirurg van Vitalys.
Een man loopt door de deur bij Vitalys

Gewichtsverlies van gemiddeld 30%

Na de operatie heeft je maag ongeveer de maat van een hele kiwi. Van de gemiddeld 6 meter dunne darm die een mens heeft, doet dan ongeveer 2,5 meter niet meer mee met de vertering van het eten. Door de darmomleiding komt je eten pas later in contact met je spijsverteringssappen. Je eet minder en je eten wordt minder opgenomen. Het gewichtsverlies is gemiddeld 30%.

Voordelen van een gastric bypass

Een gastric bypass heeft dubbel effect. Doordat je maag kleiner wordt, kan je niet meer zoveel eten. Je hebt sneller een vol gevoel. En dat volle gevoel houdt langer aan. Dat laatste komt omdat er ook iets verandert in de werking van je spijsverteringshormonen. En omdat je darm korter is, neemt je lichaam maar een deel van het voedsel op. Hierdoor val je af. De gastric bypass zorgt voor:

  • Gewichtsverlies: gemiddeld 30% van je totale gewicht
  • Verbetering van suikerziekte
  • Vermindering van hoge bloeddruk
  • Vermindering van slaapapneu
  • Verlaging van het cholesterol
  • Verbetering van vruchtbaarheid

Resultaten op de lange termijn

Ook op de lange termijn zijn de resultaten goed. Mensen raken gemiddeld 30% van hun totale gewicht kwijt. De meeste mensen komen uit op een gewicht dat nog wel boven hun ideale gewicht is. Dat is prima, want het doel van de operatie is dat je gezondheid verbetert en meer kwaliteit van leven hebt. Ga daarom uit van een gewicht dat wat boven jouw ideale gewicht ligt. Dat is wel zo realistisch.

Voor wie is een gastric bypass geschikt?

De gastric bypass is geschikt voor de meeste mensen met ernstig overgewicht of (ernstige) obesitas. Het is de krachtigste behandeling om bijvoorbeeld diabetes type 2 te genezen. Ook is het de aangewezen behandeling als je regelmatig maagzuurklachten hebt. Welke soort operatie voor jou het beste is, beslis je samen met de chirurg. Wil je eerst weten of je voor een maagverkleinende operatie in aanmerking komt? Bekijk hier de criteria.

Hoelang duurt het herstel na de operatie?

Dit kan per operatie en per persoon verschillen. Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken voordat je goed bent hersteld. Let op: dit is een gemiddelde. Jouw herstel kan ook korter of langer duren. Na de operatie moet je een week lang vloeibaar eten.

Wat kunnen problemen zijn na een gastric bypass?

Elke operatie heeft risico’s, dus ook een gastric bypass. We vertellen je hier vooraf alles over. Je kunt dan zelf een beslissing nemen. Na een gastric bypass kun je de volgende problemen krijgen:

Naadlekkage

Tijdens de operatie maakt de chirurg nieuwe verbindingen. Bijvoorbeeld de verbinding tussen de nieuwe maag en de dunne darm. Zo’n verbinding kan gaan lekken. Hierbij lekken er spijsverteringssappen in de buikholte. De kans op lekkage is gelukkig klein: minder dan 0,5%. Bij een naadlekkage is de patiënt vaak ziek. Meestal is dan nieuwe operatie nodig.

Overgeven

Kort na de operatie kan de aansluiting op de maag nog wat opgezwollen zijn. Daardoor kan de doorgang van je nieuwe, kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen en kan je gaan overgeven. Dit wordt na een aantal dagen steeds minder. Blijf je klachten houden? Dan onderzoeken we hoe dit komt. Meestal met een röntgenfoto, soms met een kijkonderzoek. Als het nodig is, maakt de arts de vernauwing wijder.

Galstenen

Je valt na de operatie snel af. Hierdoor heb je meer risico op vorming van galstenen. Dit is ook zo tijdens zwangerschap. 1 op de 6 mensen die een maagverkleinende operatie heeft gehad, krijgt last van galsteenkolieken en heeft op termijn een galblaasoperatie nodig. Daarom kan het nuttig zijn om een medicijn te nemen dat galsteenvorming na de operatie remt. Dit hoeft alleen als je nog een galblaas hebt.

Dumping

Dumping betekent dat voeding met veel calorieën te snel in de dunne darm komt. Je bloed gaat naar de darmen, waardoor de bloeddruk in de hersenen daalt. Je wordt slaperig of duizelig. Ook kan je hartkloppingen krijgen en gaan zweten. Blijf kalm, ga rustig liggen en drink een glas water. Na ongeveer een half uur gaat het vanzelf over. Probeer te ontdekken hoe de klacht kon ontstaan.

Heb je er vaker last van? Neem dan contact met ons op. Dumping is vervelend, maar je moet het ook zien als hulpmiddel. Want je zult niet snel opnieuw te veel calorierijk eten en drinken.

Vitaminetekort

Door een maagverkleining en de omleiding van (een derde deel van je) spijsverteringskanaal kun je bepaalde vitamines niet meer goed opnemen. Ook zijn de hoeveelheden per maaltijd kleiner. Hierdoor krijg je van sommige vitaminen te weinig binnen. Het is dus belangrijk dat je levenslang extra vitamines slikt. Deze tabletten worden speciaal gemaakt voor mensen met een gastric bypass of gastric sleeve.

Inwendige beknelling (darmhernia)

Bij een gastric bypass, dan komen er 2 openingen achter de darmen die er eerder niet waren. Tijdens de operatie sluiten we deze openingen met speciale nietjes. Er is een klein risico (2-5%) dat de opening niet goed verkleeft en de darm hierdoor kan glippen en soms ook beknelt raakt in één van de openingen. Je hebt dan pijn in je buik. Soms heb je de hele dag pijn, soms is de pijn een paar dagen of weken weg. Heb je deze klachten of een beknelling, dan moeten we je opereren. We sluiten daarbij de openingen opnieuw met hechtingen.

Kosten van een gastric bypass

Gelukkig betaal je een gastric bypassoperatie en het behandeltraject niet zelf. Je krijgt de kosten vergoed van je zorgverzekeraar. Om in aanmerking te komen voor deze operatie, moet je een verwijzing hebben van je huisarts of medisch specialist. Ook moet je voldoen aan een aantal criteria én moet je door ons positief gescreend zijn.

Meld je aan voor een informatieavond

Denk je na over een maagverkleining? Het is belangrijk dat je goed weet wat er gaat gebeuren. Volg daarom eerst een gratis informatieavond van 1,5 uur. Dit kan in Arnhem en Hoogeveen óf online. Je hoort die avond meer over het hele traject en de operatie. En stel gerust je vragen. Ook laten we iemand aan het woord die zelf een maagverkleining heeft gehad. Jouw partner en familie zijn ook welkom.