Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Behandeltraject met maagballon

Kies je voor een behandeling met een maagballon in combinatie met het GLI leefstijlprogramma COOL? In 12 maanden leer je je leefstijl blijvend te veranderen. Ook krijg je 1,5 jaar lang deskundige begeleiding door een medisch behandelteam van Vitalys en topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Wil je weten wat je te wachten staat? Bekijk hieronder het traject in 4 stappen.
Een patiënt en een verpleegkundige zitten aan een tafel. De verpleegkundige wijst naar het beeldscherm en geeft uitleg.

Het traject

1Stap 1. Aanmelden en criteria

De basiscriteria

Je kunt je aanmelden voor het behandeltraject ‘Afvallen met een maagballon’ als je:

  • je 18 jaar of ouder bent
  • jouw BMI 30 of hoger is
  • je niet zwanger bent óf niet wil worden
  • je geen aandoening hebt aan je maag
  • je geen operatie hebt gehad aan je maag
  • Je gemotiveerd bent om gezonder te gaan leven

Aanmelden

Voldoe je aan deze criteria? Meld je aan via het aanmeldformulier. Daarna zetten we in Mijn Rijnstate diverse vragenlijsten voor je klaar. Je krijgt hiervan een melding in je mail. Zodra je alle vragenlijsten hebt ingevuld, plannen we een afspraak in.

2Stap 2. De eerste consulten met verpleegkundige, MDL-arts en diëtist

Je krijgt een eerste consult met een verpleegkundige. Die controleert of jij aan de criteria voldoet. Ook krijg je uitleg over de maagballon en het leefstijlprogramma COOL. Je gaat bloedprikken en de verpleegkundige meet je gewicht, lengte en buikomvang. Enige tijd later heb je een consult bij de MDL-arts of verpleegkundig specialist. Je krijgt medische en lichamelijke onderzoeken en uitleg over de behandeling. Daarna krijg je voedingsadviezen van de diëtist.

3Stap 3. Maagballon plaatsen

Het plaatsen van de maagballon is een eenvoudige poliklinische ingreep zonder operatie en narcose. Je slikt een lege ballon in en deze komt in je maag. De ballon wordt vervolgens gevuld met steriel zout water tot dat de ballon zo groot is als een grapefruit. Het duurt ongeveer 30 minuten en de meeste patiënten kunnen een uur na de ingreep al naar huis.

4Stap 4. Begeleiding in het eerste jaar
  • 1 tot 2 weken na het plaatsen van de maagballon, heb je een telefonisch consult met de diëtist.
  • Na 4 tot 6 weken heb je een afspraak met de verpleegkundige en de diëtist.
  • Na 6 maanden heb je een afspraak met de verpleegkundig specialist. Vooraf vul je vragenlijsten in.
  • In het eerste jaar heb je nóg 1 keer een afspraak met de diëtist over jouw voedingspatroon.
5Stap 5. Verwijdering van de ballon en daarna

Een jaar na plaatsing is het zover: de MDL-arts verwijdert de maagballon bij je. Ook dit is een eenvoudige poliklinische ingreep zonder operatie. De MDL-arts prikt de ballon aan en zuigt die leeg. Daarna verwijdert de arts de ballon. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De meeste patiënten kunnen direct daarna naar huis.

Je gaat ook bloedprikken, en we doen weer een aantal metingen. Tot slot heb je weer een half jaar later een afspraak bij de diëtist en de verpleegkundige.

Meld je aan voor afvallen met een maagballon