Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Afvallen met een maagballon

Overgewicht kan je op allerlei manieren in de weg zitten. Je hebt misschien gezondheidsklachten. En jouw maatje meer kan je onzeker maken. Hier wil je vanaf. Bij ons kan je terecht voor behandeling met een maagballon, in combinatie met het GLI leefstijlprogramma COOL.
Een vrouw staat bij een ballustrade in het gebouw van Vitalys.

Wat is een maagballon?

Een maagballon is een ballon van zachte silicone. We brengen die voor de periode van 1 jaar in je maag. De maagballon vult een deel van je maag op. Je hongergevoel neemt af. Je kunt veel minder eten en je eten blijft langer in je maag. Je lichaam went eraan om minder te eten.

Wat kan ik verwachten?

De maagballon plaatsen is makkelijk, zonder operatie of verdoving. Je slikt een lege ballon in en die komt in je maag. Daarna vullen we de ballon met steriel zout water; zo groot als een grapefruit. Dit duurt ongeveer 30 minuten. De meeste mensen kunnen een uur later al naar huis.

Met het leefstijlprogramma COOL leer je in 12 maanden je leefstijl te veranderen én vol te houden. Je hoeft dat niet helemaal zelf te doen. Want je krijgt 1,5 jaar lang begeleiding van het medisch team van Vitalys en topklinisch ziekenhuis Rijnstate. Een diëtist begeleidt jou bij het voedingspatroon.

Bekijk het traject ‘Afvallen met een maagballon’

Meer over vergoedingen en tarieven

Wat levert deze behandeling mij op?

De maagballon is een tijdelijk hulpmiddel bij het afvallen. Het is vooral belangrijk dat je het dieet goed volgt en dat je je leefstijl aanpast. Gemiddeld kan je zo’n 10 tot 15 kilo afvallen in 12 maanden. Met een ballon val je gemiddeld ruim 3 keer meer af dan als je alleen je leefstijl verandert. De gezondheidswinst is groot. Je bloeddruk kan dalen. Je slaapapneu vermindert, zodat je beter slaapt. Of je hebt minder last van je gewrichten. Als je kilo’s kwijtraakt, zit je al gauw beter in je vel. Heerlijk!

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van een maagballon?

Tot 72 uur na plaatsing van de maagballon kan je last hebben van bijwerkingen. Zoals last van de maag, misselijkheid en overgeven. Dit komt omdat je spijsverteringskanaal moet wennen aan de ballon.

Voor- en nadelen van afvallen met een maagballon

Voordelen

  • Geen operatie, geen verdoving
  • Gemiddeld 10 tot 15 kilo gewichtsverlies
  • Eénjarig behandeltraject
  • Gezondheidswinst zoals lagere bloeddruk, lager risico op diabetes, minder slaapapneu en verbeterde vruchtbaarheid

Nadelen

  • Mogelijke bijwerkingen
  • Geen vergoeding vanuit de basisverzekering