Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Gastric sleeve operatie

De gastric sleeve is een maagverkleinende operatie die we vaak uitvoeren. Na deze operatie is jouw maag kleiner. Die krijgt ongeveer de maat van een banaan. Je eet minder en valt daardoor af. Bij deze operatie verwijderen we een groot deel van de maag. De sleeve is dan ook blijvend. Je wordt geopereerd in topklinisch ziekenhuis Rijnstate Arnhem of in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Een chirurg van Vitalys voert de operatie uit.

Gewichtsverlies van gemiddeld 28%

Het gewichtsverlies is iets lager dan na een gastric bypass: gemiddeld 28%. Ook zien we dat er wat meer mensen zijn die na verloop van tijd weer wat zwaarder worden in vergelijking met een gastric bypass. Toch kan het zijn dat een gastric sleeve de beste keuze is voor jou. Of dat je deze operatie gewoon zelf liever wilt. Dit bespreken we natuurlijk met elkaar.

Voordelen van een gastric sleeve

Na de operatie is jouw maag kleiner. Als je een klein beetje eet, heb je al een vol gevoel. Je eet minder en valt daardoor af. Ook neemt je hongergevoel af. Dit komt omdat het deel van de maag dat is verwijderd, zorgde voor dat hongergevoel. De gastric sleeve zorgt voor:

  • Gewichtsverlies: gemiddeld 28% van je totale gewicht
  • Vermindering van hoge bloeddruk
  • Vermindering van slaapapneu
  • Cholesterolverlaging
  • Minder snurken (fijn voor je omgeving)
  • Verbetering van je vruchtbaarheid
  • Aantoonbaar betere kwaliteit van leven

Wat kunnen problemen zijn na een gastric sleeve?

Elke operatie heeft risico’s, dus ook een gastric sleeve. We vertellen je hier vooraf alles over. Je kunt dan zelf een beslissing nemen. Na een gastric sleeve kan je de volgende problemen krijgen:

Overgeven

Kort na de operatie kan de aansluiting op de maag nog wat opgezwollen zijn. Daardoor kan de doorgang van je nieuwe, kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen en kan je gaan overgeven. Dit wordt na een aantal dagen steeds minder. Blijf je klachten houden? Dan onderzoeken we hoe dit komt. Meestal met een röntgenfoto, soms met een kijkonderzoek. Als het nodig is, maakt de arts de vernauwing wijder.

Overgeven

Kort na de operatie kan de aansluiting op de maag nog wat opgezwollen zijn. Daardoor kan de doorgang van je nieuwe, kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen en kan je gaan overgeven. Dit wordt na een aantal dagen steeds minder. Blijf je klachten houden? Dan onderzoeken we hoe dit komt. Meestal met een röntgenfoto, soms met een kijkonderzoek. Als het nodig is, maakt de arts de vernauwing wijder.

Galstenen

Je valt na de operatie snel af. Hierdoor heb je meer risico op vorming van galstenen. Dit is ook zo tijdens zwangerschap. 1 op de 6 mensen die een maagverkleinende operatie heeft gehad, krijgt last van galsteenkolieken en heeft op termijn een galblaasoperatie nodig. Daarom kan het nuttig zijn om een medicijn te nemen dat galsteenvorming na de operatie remt. Dit hoeft alleen als je nog een galblaas hebt.

Vitaminetekort

Door een maagverkleining en de omleiding van (een derde deel van je) spijsverteringskanaal kan je bepaalde vitamines niet meer goed opnemen. Ook zijn de hoeveelheden per maaltijd kleiner. Hierdoor krijg je van sommige vitaminen te weinig binnen. Het is dus belangrijk dat je levenslang extra vitamines slikt. Deze tabletten worden speciaal gemaakt voor mensen met een gastric bypass of gastric sleeve.

Maagzuurklachten

Heb je voor de operatie al maagzuurklachten? Dan is de gastric sleeve meestal geen passende keuze. Sommige patiënten krijgen na de gastric sleeve nieuwe maagzuurklachten. Dit kunnen we op diverse manieren behandelen. Bijvoorbeeld met medicatie. Soms is ook een nieuwe operatie nodig.

Resultaten op de lange termijn

De meeste mensen verliezen gemiddeld 28% van hun totale gewicht. Je verliest meestal niet ál je overgewicht. Dat is prima, want het doel is dat jouw gezondheid verbetert en je meer kwaliteit van leven hebt. Ga daarom uit van een gewicht dat boven je ideale gewicht ligt. Dát is realistisch. Je wordt immers niet superslank. Maar wel veel gezonder. Een gastric sleeve voeren we ook uit bij mensen met een zeer hoog BMI van boven de 60. Soms is de gastric sleeve al genoeg af te vallen. Val je toch niet genoeg af, dan volgt in overleg een tweede operatie. Dat is vaak een SADI.

Patiënt zit op de tafel van de wachtkamer. Rechts een groot raam.

Voor wie is een gastric sleeve geschikt?

Een gastric sleeve is een goed alternatief voor de gastric bypass. Het gewichtsverlies is iets minder. We weten dat het na een sleeve op de lange termijn wat moeilijker is om het maximale gewicht vast te houden. Welke soort operatie jij krijgt, hangt af van jouw eetgedrag, gewicht en medische voorgeschiedenis. Ook jouw eigen voorkeur is belangrijk. Het kán zijn dat de gastric sleeve de enige geschikte operatie is. Bijvoorbeeld vanwege ontstekingsziekten in de buik, eerdere buikoperaties of een zeer hoog BMI (>60).

Hoelang duurt het herstel na de operatie?

Dat kan per persoon verschillen. Gemiddeld duurt het 3 tot 6 weken voordat je goed bent hersteld. Let op: dit is een gemiddelde. Jouw herstel kan ook korter of langer duren. De maagwond is na een gastric sleeve groter dan na een gastric bypass. Daarom kan eten en drinken in het begin wat lastiger zijn. Na een gastric sleeve moet je daarom de eerste twee weken vloeibaar eten.

Meld je aan voor een informatieavond

Denk je na over een maagverkleining? Het is belangrijk dat je goed weet wat er gaat gebeuren. Volg daarom eerst een gratis informatieavond van 1,5 uur. Dit kan in Arnhem en Hoogeveen óf online. Je hoort die avond meer over het hele traject en de operatie. En stel gerust je vragen. Ook laten we iemand aan het woord die zelf een maagverkleining heeft gehad. Jouw partner en familie zijn ook welkom.