Wat is het doel van het onderzoek
Veel patiënten met overgewicht hebben, zonder dat ze het weten, last van slaapapneu. Bij slaapapneu stoppen patiënten een paar keer per uur met ademen. Patiënten die in het ziekenhuis blijven, krijgen de eerste nacht na de maagverkleinende operatie uit voorzorg zuurstof. In deze studie onderzoeken wij of het nodig is om iedereen uit voorzorg zuurstof te geven.
Dit gaan we doen door twee groepen die in het ziekenhuis blijven (geen dagbehandeling) met elkaar te vergelijken tijdens de eerste nacht na de operatie.
- Groep A: Patiënten krijgen zuurstof en liggen aan de monitor
- Groep B: Patiënten krijgen géén zuurstof maar liggen wel aan de monitor
Wat houdt meedoen in?
Patiënten die meedoen aan de OXYBAR studie vullen twee korte vragenlijsten in. Daarnaast krijgen patiënten een slaaponderzoek in de eerste nacht na de operatie in het ziekenhuis. Dit slaaponderzoek gebeurt met een horloge die verbonden is met een huls aan de vinger en een sticker op de borst. Op de eerstvolgende vrijdag na de operatie krijgen patiënten de uitslag van dit slaaponderzoek.
Wie kan er meedoen?
Patiënten die een eerste maagverkleinende operatie krijgen, geen behandelde slaapapneu hebben en geen chauffeur zijn van beroep.
Wie is de onderzoeker?
Claudia Berends, arts onderzoeker
Opleiding: Geneeskunde, Universiteit van Amsterdam
Heb je vragen?
Wil je na het lezen van deze informatie meedoen met de OXYBAR studie? Laat dit dan weten tijdens de voorlichtingsbijeenkomst in Elst of via onderzoek@vitalys. Dan kunnen we meer uitleg geven en eventuele vragen beantwoorden.