Wat is het doel van het onderzoek
Na een maagverkleinende operatie verandert er van alles in het lichaam. Eén van deze dingen is de voedselpassage: hiermee bedoelen we de snelheid waarmee eten vanuit de maag naar de darmen gaat. Wanneer dit te snel of juist te langzaam is, kan dit klachten geven. Er kan dan een maagontledigingsonderzoek ingezet worden om te kijken hoe de voedselpassage is.
Op dit moment is er nog weinig kennis over hoe de voedselpassage na de operatie bij gezonde mensen is. Daardoor is het moeilijk om een ongewone voedselpassage te herkennen bij mensen met klachten. Ook het behandelen van deze klachten is daardoor lastig.
Het doel van dit onderzoek is om te bepalen hoe de voedselpassage hoort te zijn na de operatie. Hiervoor vragen we mensen met een maagverkleinende operatie mee te doen. Het is belangrijk dat zij geen klachten hebben, of bijvoorbeeld erg weinig zijn afgevallen na de operatie
Wat houdt meedoen in?
De voedselpassage bekijken we met een maagontledigingsonderzoek (scintigrafie scan). Uitgebreide informatie kun je lezen in deze patiënten informatiebrief.
Wie kan er meedoen?
We zijn voor dit onderzoek op zoek naar mensen tussen 20 en 65 jaar die 2 jaar geleden een gastric sleeve of gastric bypass operatie hebben ondergaan via Vitalys. Daarnaast is belangrijk dat je:
- Gewichtsverlies normaal gemiddeld is (NB. Bij bovengemiddeld gaan we uit van gewichtsverlies van meer dan 35% van het totale gewicht. Bij onder gemiddeld gaan we uit van gewichtsverlies minder dan 25% van het totale gewicht.)
- Geen maag- of darmaandoeningen hebt, of bijvoorbeeld last hebt van buikpijn of maagzuur
- Niet zwanger bent
- Geen diabetes hebt
- Niet in de menopauze bent
- Gluten kunt verdragen
- Niet rookt of hier 24 uur mee kunt stoppen
- Geen maagbeschermers of andere medicijnen gebruikt die maag en darmen kunnen beïnvloeden, tenzij je tijdelijk met deze medicatie kunt stoppen.
Twijfel je over bovenstaande punten, neem dan gerust contact op met de onderzoeker.
Wie is de onderzoeker?
Tessa Verbeek, arts onderzoeker
In dit onderzoek werken we samen met:
Afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde in het Rijnstate ziekenhuis.
Heb je vragen of wil je deelnemen?
Heb je mogelijk interesse om deel te nemen aan deze studie, neem dan contact op met Tessa Veerbeek (onderzoek@vitalys.nl) of door te bellen met Vitalys (088 005 5970). Zij kan je meer vertellen over het onderzoek en zal ook nagaan of deelname mogelijk is.