Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Wat was het doel van het onderzoek

De gastric bypass is een van de meest uitgevoerde bariatrische ingrepen. Wereldwijd worden er verschillende varianten gebruikt. Om het resultaat op korte én lange termijn na de operatie te verbeteren onderzochten wij deze verschillende varianten en aanpassingen van de gastric bypass. In de Elegance studie onderzochten we het effect van verschillende lengtes van de dunne darm ten opzichte van normaal. Met deze studie wilden we nagaan of patiënten met een gastric bypass met een langere dunne darm voor verteringssappen (de biliopancreatische lis) meer gewicht kwijt raken op de korte termijn en minder in gewicht aankomen op de lange termijn zónder toename van complicaties ten opzichte van patiënten met een gastric bypass met een normale lengte.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Iedereen die in aanmerking kwam voor een gastric bypass kwam aanmerking voor deelname aan deze studie. Door een loting werd bepaald welke operatie er werd uitgevoerd (aangepaste of normale lengte van de darmlissen). Het gehele voor- en natraject van de operatie bleef verder ongewijzigd. De gegevens die verzameld zijn, waren afkomstig uit de standaard medische controles. Daarnaast werd de patiënt jaarlijks een vragenlijst toegestuurd met daarin vragen over o.a. het gewichtsverloop, klachten en kwaliteit van leven. Tot 5 jaar na de operatie hebben we deze informatie verzameld.

Wat zijn de resultaten en hoe nu verder?

Uit het onderzoek bleek dat patiënten met aangepaste lengtes van de darmlissen na de operatie meer gewicht kwijt raakten. Het voordeel van de aangepaste gastric bypass was al zichtbaar 6 maanden na de operatie. Ook patiënten die eerst een maagband hadden die later was omgezet naar een gastric bypass hadden meer gewichtsverlies met de aangepaste operatie. Naar aanleiding van deze studie gebruiken we de aangepaste operatie nu standaard bij iedereen die een gastric bypass krijgt. Samen met andere aanpassingen aan het ontwerp van de gastric bypass, zoals het plaatsen van een extra bandje (Bandolera studie) proberen we de resultaten na de operatie verder te verbeteren.

Wie is de onderzoeker?

Abel Boerboom, arts-onderzoeker

Opleiding: Geneeskunde, Universiteit Utrecht.