Wat is het doel van het onderzoek
Voedingsadvies en aanpassingen in het dieet zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling rondom een maagverkleining. Een goed voedingspatroon is belangrijk voor een goede uitkomst van de operatie.
Om een goed en passend voedingsadvies te kunnen geven, is inzicht nodig in de huidige voedingsinname. In het eerste deel van de Eetscore studie werden twee methodes om voedingsinname te meten met elkaar vergeleken, namelijk een eetdagboek en de online voedingsvragenlijst (Eetscore). Op basis van de resultaten hebben wij een goed beeld gekregen van de bruikbaarheid van de Eetscore vragenlijst en de (kwaliteit van) voedingsinname op korte termijn na de operatie.
Er is echter nog weinig bekend over de (kwaliteit van) voedingsinname op langere termijn na de operatie. Dit willen wij onderzoeken in deze vervolgstudie. Daarnaast zouden wij willen onderzoeken of de voedingsinname op korte termijn na de operatie, voorspellend is voor het gewichtsverlies en de kwaliteit van voedingsinname op de langere termijn.
Lees meer over dit onderzoek:
Wat houdt meedoen in?
Als je toestemming geeft om mee te doen aan dit vervolgonderzoek, vragen we je om op 3 jaar en 5 jaar na je operatie de online Eetscore vragenlijst opnieuw in te vullen. Het invullen van deze vragenlijst kost ongeveer 10-15 minuten per keer. Daarnaast gebruiken we een aantal van je gegevens uit je behandeling, zoals je bloeduitslagen en gewichtsverloop.
Meedoen aan het onderzoek heeft geen invloed op de behandeling die je krijgt. Deze is precies hetzelfde als normaal.
Wie kan er meedoen?
In dit onderzoek werken we samen met:
Dit onderzoek is opgezet binnen de Alliantie Voeding in de Zorg en is een samenwerking van Rijnstate, Vitalys, Wageningen University & Research en het Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV).
Wie is de onderzoeker
Heb je vragen?
Met vragen over dit onderzoek kun je terecht bij Laura Heusschen, onderzoek@vitalys.nl, telefoonnummer 088 005 5970