Wat is het doel van het onderzoek
Een van de complicaties die kan optreden na een gastric bypass operatie is een inwendige hernia. Hierbij raakt de dunne darmen bekneld in de buik. Dit komt erg weinig voor, maar is moeilijk vast te stellen. Daarom doen we onderzoek naar de beeldvorming die ingezet kan worden. De meest gebruikte methode is een CT-scan. Hierbij wordt met röntgenstraling het lichaam van binnen afgebeeld. Met de huidige, standaard CT-scan kan een inwendige hernia vaak niet gezien worden. We voeren een studie uit waarbij we in kaart brengen hoe goed deze standaard methode is en hoe deze het beste ingezet kan worden.
Een andere studie is gericht op het zoeken naar nieuwe methoden. Bijvoorbeeld door de operatie nietjes of de bloedvoorziening van de dunne darmen in beeld te brengen. Deze studie was het afstudeeronderzoek van Niels Klop, voor de opleiding technische geneeskunde. De eerste resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Obesity Surgery in februari 2018.
Wat houdt meedoen in?
Lees meer over dit onderzoek
Artikel over 3D beeldvorming van inwendige hernia na een gastric bypass operatie:
Klop C, Deden LN, Aarts EO, et al., Diagnosing Internal Herniation After Roux-en-Y Gastric Bypass Surgery: Literature Overview, Cadaver Study and the Added Value of 3D CT Angiography, Obesity Surgery, Feb 2018
In dit onderzoek werken we samen met:
Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de afdeling radiologie in het Rijnstate.
Wie is de onderzoeker?
Laura Deden
Technisch geneeskundige, onderzoeker
Tessa Verbeek
Klinisch technoloog, arts-onderzoeker
Heb je vragen?
Met vragen over dit onderzoek kun je terecht bij Tessa Veerbeek, tverbeek@rijnstate.nl, telefoonnummer 088 005 5970