Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Warme maaltijd

V = ook geschikt voor vegetarisch eetpatroon
LV = ook geschikt voor lactosevrij eetpatroon
GV = ook geschikt voor glutenvrij eetpatroon

De recepten voor de warme maaltijden zijn standaard voor 2 porties. Mocht je 1 portie niet helemaal op kunnen of juist iets meer op kunnen dan 1 portie is dit niet erg. Overleg met je diëtist als je denkt dat je structureel te weinig of te veel eet.

Kip caprese met broccoli (GV)

Korte beschrijving

Kip met een Italiaanse twist, een volwaardige maaltijd samen met wat krielaardappelen

Voor 2 porties

Ingrediënten

  • 200g kipfilet
  • 2 tomaten
  • 1 bol mozzarella
  • 200g broccoli
  • 4 krielaardappelen
  • Paar blaadjes basilicum

Bereiding

  • Stap 1: Verwarm de over voor op 180 graden
  • Stap 2: Maak bij de kipfilet 3 inkepingen aan de bovenkant
  • Stap 3: Doe per kipfilet 3 plakjes tomaat, 3 plakjes mozzarella en wat blaadjes basilicum in de inkepingen.
  • Stap 3: Leg de kipfilet in een ovenschaal, bestrooi met peper, zout en 1 el olijfolie en bak 25 min op 180 graden in de oven.
  • Stap 4: Kook de broccoli en de krielaardappelen
  • Stap 5: Serveer de kipfilet naast wat roosjes broccoli en 2 krielaardappelen

Pasta met geroosterde courgette en gehakt (LV optie)

Voor 2 porties

Ingrediënten

  • 140 g volkoren farfalle (of andere pasta vorm)
  • 130 g rundergehakt
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 2 bosuitjes
  • 1 knoflookteen
  • 4 el balsamicoazijn
  • (olijf) olie
  • 30 g Parmezaanse kaas (naar smaak)

Bereiding

  • Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 °C en kook de pasta volgens de verpakking.
  • Stap 2: Hak de knoflook fijn en meng met olie en azijn tot een smeuïge dressing.
  • Stap 3: Was de courgette, snij deze in plakken van ongeveer 1 cm en leg deze op een bakplaat met bakpapier.
  • Stap 4: Snij de rode ui en de bosuitjes in kleine stukken en verdeel over de courgette.
  • Stap 5: Braad het gehakt in een braadpan met een scheutje bak- en braadproduct in 4 minuten bruin en schep over de courgette.
  • Stap 6: Schenk de dressing erover, bestrooi met peper en zout en rooster de groenten in 20 minuten in het midden van de oven.
  • Stap 7: Verdeel de pasta over twee borden, schep het gehakt-courgettemengsel erover en serveer. Garneer met de Parmezaanse kaas naar smaak.

Kruidige rijstschotel met gebakken kip

Voor 2 porties

Ingrediënten

  • 150 gram kipfilet
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 ui
  • 400 gram groenteroerbakmix
  • 6 gedroogde abrikozen
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder

Bereiding

  • Stap 1: Pel de ui en snijd hem klein. Snijd de kipfilet in kleine reepjes.
  • Stap 2: Bak de kipfilet enkele minuten in de olie. Voeg de ui samen met de kerrie en het gemberpoeder toe.
  • Stap 3: Voeg de rijst toe en bak de rijst mee tot alle korrels glanzen. Voeg 500 ml water toe en breng dit aan de kook. Kook de rijst 10 minuten.
  • Stap 4: Schep er voorzichtig de groenteroerbakmix door en kook het gerecht in nog 5 minuten verder gaar.
  • Stap 5: Knip of snijd de abrikozen in stukjes. Meng de abrikozen door het gerecht. Warm dit goed door.

Spaghetti met zalm en spinazie

Voor 2 porties

Ingrediënten

  • 40 gram volkorenspaghetti (ongekookt)
  • 100 gram champignons
  • 150 gram gerookte zalm
  • 100 gram light roomkaas of kookroom
  • 200 gram spinazie
  • 2 eetlepels citroensap

Bereiding

  • Stap 1: Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Stap 2: Snijd de champignons in plakjes en snijd de zalm in reepjes. Verhit een eetlepel olie in een hapjespan. Bak hierin de champignons binnen enkele minuten bruin. Voeg vervolgens de spinazie toe en bak deze mee totdat de spinazie wat is geslonken. Voeg dan de roomkaas of kookroom toe en roer er doorheen. Voeg dan de reepjes zalm en het citroensap toe.
  • Stap 3: Giet de spaghetti af en meng dit door het gerecht. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Turkse köfte

Voor 2 porties

Ingrediënten

  • 250g rundergehakt
  • Half pak gehaktkruiden Turkse sis köfte (te verkrijgen bij Turkse winkels, eventueel vervangbaar voor gehaktkruiden)
  • 75g volkoren couscous
  • 4 gedroogde abrikozen zonder pit
  • 2 tomaten
  • Halve komkommer
  • 1,5 el olijfolie
  • 100g Turkse yoghurt

Bereiding

  • Stap 1: Doe het gehakt, de gehaktkruiden en de helft van het zakje zout uit het pak in een kom en kneed goed. Verdeel het gehaktmengsel in 6 porties. Kneed voor de köftes de porties in een langwerpige, egale vorm rondom de satéprikkers. Verhit de grillpan en gril de köftes in 12 min. op middelhoog vuur goudbruin en gaar. Keer halverwege.
  • Stap 2: Bereid ondertussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Stap 3: Snijd de abrikozen in stukjes. Snijd de tomaten in blokjes en de komkommer in halve plakjes.
  • Stap 4: Meng de tomaten, abrikozen, komkommer, couscous en olie door elkaar en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Stap 5: Roer de sausmix uit het pak gehaktkruiden door de yoghurt en schep de helft door de couscoussalade. Serveer de köftes met couscoussalade en de yoghurtsaus apart erbij.