Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Overige recepten

V = ook geschikt voor vegetarisch eetpatroon
LV = ook geschikt voor lactosevrij eetpatroon
GV = ook geschikt voor glutenvrij eetpatroon

Groene yoghurt smoothie (V, GV)

Voor 1 portie

Ingrediënten

  • 1 kleine peer
  • flinke hand verse spinazie – zo’n 50 gr
  • 125 gr yoghurt
  • scheutje water

Bereiding

  • Stap 1: Stop alle ingrediënten in je blender en mix tot een gladde smoothie.
  • Stap 2: Verdun met een beetje water tot je de gewenste dikte hebt.

Aardbei, banaan, havermout smoothie (V, LV optie)

Voor 1 portie

Ingrediënten

  • 1 kleine banaan
  • 150 ml melk of sojamelk
  • 4 aardbeien
  • sap van 1/4 citroen
  • 2 el havermout

Bereiding

  • Stap 1: Snijd de aardbeien en banaan in kleinere stukjes
  • Stap 2: Stop alle ingrediënten in je blender en blend tot een romige egale smoothie.

Bloemkoolsoep (V, GV)

Voor 2 porties

Ingrediënten

  • 100 g wortel, geschrapt
  • 350 g bloemkool in roosjes
  • 1 tl bouillon
  • 4 eetlepels geraspte (jonge) kaas of 100 gram (kruiden) roomkaas

Bereiding

  • Stap 1: Snijd de wortel in dunne plakjes. Leg de wortel samen met de bloemkoolroosjes in een pan en voeg 500 ml heet water toe. Voeg eventueel de bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
  • Stap 2: Zet het vuur lager en laat de soep afgedekt ca. 15 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Roer de soep zo nu en dan door.
  • Stap 3: Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine. Roer de kaas er door tot deze is gesmolten.

Rode linzensoep (V, GV)

Voor 2 porties

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 75 gram prei
  • 1 tomaat
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • Halve theelepel komijnzaad
  • Snufje gemalen koriander
  • 100 gram gedroogde rode linzen
  • 400 ml water

Bereiding

  • Stap 1: Maak de groente schoon. Snijd de ui fijn, de prei in smalle ringen en de tomaat in stukjes.
  • Stap 2: Verwarm de olie en bak hierin de ui en de prei met de kerrie, het komijnzaad en het korianderpoeder zacht. Was de linzen in een zeef.
  • Stap 3: Voeg water, stukjes tomaat en de linzen in een pan en breng dit aan de kook. Kook de linzen in 10 minuten gaar.
  • Stap 4: Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.

Bruine bonen met tomaat en kip (V optie)

Voor 2-3 porties

Ingrediënten

  • 100 g bruine bonen uitgelekt
  • 3 tomaten
  • ½ eetlepel olie
  • 75 g kipfilet in reepjes of 75 g vegetarische kipstukjes

Bereiding

  • 1. Spoel de bruine bonen in een vergiet goed schoon. Kruis de tomaten bovenop en dompel ze in ca. 1 minuut onder in een kom met kokend water. Pel ze onder koud stromend water, verwijder de velletjes en zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • 2. Verhit de olie in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en bak de reepjes kip of vegetarische kipstukjes op een zacht vuur ca 4 minuten. Voeg de tomaten en bonen toe en warm het geheel al omscheppend 2 minuten door.
  • 3. Pureer het mengsel met een staafmixer of in een keukenmachine. Voeg eventueel wat kookvocht of melk toe om het hapje te verdunnen.

Sperziebonenhapje met tartaar (GV, LV)

Voor 2 porties

Ingrediënten

  • 150 g wortel, geschrapt in plakjes
  • 150 g aardappel, geschild in blokjes
  • 150 g sperziebonen (panklaar)
  • 1 tartaartje

Bereiding

  • Stap 1: Kook de wortel met de aardappelblokjes in een pan met een flinke laag water ca. 6 minuten. Voeg dan de sperziebonen toe en kook het geheel nog ca. 9 minuten tot alles gaar is.
  • Stap 2: Verhit ondertussen in een kleine koekenpan de olie, verdeel de tartaar in kleine stukjes en bak ze al omscheppend op een matig vuur rul en gaar.
  • Stap 3: Giet de groenten- en aardappel af, maar vang het kookvocht op. Pureer met een staafmixer of in een keukenmachine de groente, aardappels en tartaar los van elkaar tot een fijne puree. Voeg eventueel wat kookvocht, melk of bouillon toe om het hapje te verdunnen.

Kiphapje met wortel en doperwtjes (GV, LV)

Voor 1-2 porties

Ingrediënten

  • 150 g wortel, geschrapt in plakjes
  • 100 g aardappel, geschild in blokjes
  • 150 g doperwtjes
  • 75 g kipfilet in reepjes

Bereiding

  • Stap 1: Kook de wortel en aardappel in een pan met een flinke laag water afgedekt ca. 6 minuten. Voeg de doperwtjes toe en kook ze nog ca. 9 minuten mee tot alle groenten gaar zijn.
  • Stap 2: Verhit intussen in een kleine koekenpan de olie. Bak de reepjes kipfilet op een matig vuur 4-5 minuten tot ze gaar zijn.
  • Stap 3: Giet de groenten- en aardappel af, maar vang het kookvocht op. Pureer met een staafmixer of in een keukenmachine de groente en de aardappels samen met de tartaar tot een fijne puree.