V = ook geschikt voor vegetarisch eetpatroon
LV = ook geschikt voor lactosevrij eetpatroon
GV = ook geschikt voor glutenvrij eetpatroon
Havermoutpap met snelle perencompote (V, LV optie)
Korte beschrijving
Een smakelijke en snelle havermoutpap, waarmee je ook een portie fruit binnen krijgt.
Voor 1 portie
- Ingrediënten
- 200 ml melk of sojamelk
- 40 gram havermout
- 1 rijpe peer
- Halve theelepel kaneel
Bereiding
- Stap 1: Snijd de peer in blokjes. Doe de stukjes peer in een steelpan en voeg de kaneel toe. Verhit de stukjes peer al roerend enkele minuten.
- Stap 2: Doe de helft van de perencompote alvast in een kom en bewaar de andere helft tot bijvoorbeeld de volgende dag.
- Stap 3: Doe in dezelfde steelpan (scheelt weer afwas) de melk en havermout. Kook de havermoutpap zachtjes enkele minuten tot de havermout gaar is. Voeg de havermout bij de perencompote.
Kwark pannenkoekjes (V, LV optie)
Korte beschrijving
Eiwitrijke pannenkoeken met volkorenmeel
Voor 1-2 porties
Ingrediënten
- 150 ml magere naturel kwark of soja kwark
- 1 banaan
- 2 eieren
- 60 gr volkorenmeel
- 1 tl bakpoeder
Bereiding
- Stap 1: Prak de banaan fijn in een mengbeker. Klop de kwark en de eieren er doorheen met een garde. Meng dan het volkorenmeel, de bakpoeder en een snuf zout door het beslag.
- Stap 2: Verhit op matig vuur een eetlepel olijfolie of boter in een grote koekenpan.
- Stap 3: Verdeel met een lepel 3 hoopjes van het pannenkoekenbeslag in de pan. Zet het vuur niet al te hoog en wacht tot de kwarkpannenkoekjes iets droog worden aan de bovenkant. Draai de pannenkoekjes voorzichtig om als de bovenkant iets droog begint te worden. Bak de pannenkoekjes ook aan de andere kant tot ze goudbruin zijn. Doe dit totdat al het beslag op is.
Roerei met tomaat op toast (V)
Korte beschrijving
Voor als je op zoek bent naar wat meer afwisseling op brood
Voor 1-2 porties
Ingrediënten
- 1 tomaat
- 3 eieren
- 3 eetlepels halfvolle melk
- 2 volkoren boterhammen
- Optioneel: snufje gemalen komijnzaad
Bereiding
- Stap 1: Was de tomaat en snijd hem in kleine blokjes.
- Stap 2: Breek de eieren in een kom en klop ze los met de melk.
- Stap 3: Verhit de olie in de pan en bak de tomatenblokjes een paar minuten. Zet het vuur wat lager en voeg de eieren toe.
- Stap 4: Schep het mengsel steeds van buiten naar het midden van de pan. Het ei is klaar als het gestold is maar nog wel wat vochtig.
- Stap 5: Breng eventueel op smaak met komijn en peper. Rooster de boterhammen en verdeel het roerei erover.
Inspiratie voor beleg op crackers of brood
Gekookt ei en spinazie – 1 ei, 10g spinazie, sprietjes bieslook, 1 theelepel kerrie
Pindakaas en banaan – 1 eetlepel 100% pindakaas, halve banaan, snufje kaneel
Hüttenkase en avocado – 1 halve avocado, 10g hüttenkase, blaadjes basilicum
Hartige muffins (V, GV)
Korte beschrijving
Een makkelijk en lekker recept bomvol vitamines
Voor 4-8 porties
Ingrediënten
- 200 gram hüttenkäse
- 200 gram (light) roomkaas
- 4 eieren
- 200 gram groente naar keuze (denk aan restjes groente van de vorige maaltijd, kant en klare wok groente, broccoli, paprika, champignons, pompoen, sperziebonen, prei, ui en tomaat)
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding
- Stap 1: Verhit de oven voor op 200 graden. Doe de hüttenkäse, roomkaas en eieren in een mengbeker en maal dit met een staafmixer tot een glad beslag. Breng op smaak met de Italiaanse kruiden, peper en zout.
- Stap 2: Verhit een eetlepel olie in een hapjespan en roerbak de groente voor enkele minuten.
- Stap 3: Verdeel de groente en eventueel andere toevoegingen over de muffinvormpjes. Giet vervolgens het beslag er overheen. Strooi de Parmezaanse kaas over de muffins. Plaats de muffins voor circa 20 minuten in de oven.