Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

op Zorgkaart Nederland

Lunch

V = ook geschikt voor vegetarisch eetpatroon
LV = ook geschikt voor lactosevrij eetpatroon
GV = ook geschikt voor glutenvrij eetpatroon

Omelet met garnaaltjes (GV)

Korte beschrijving

In combinatie met een volkoren cracker of boterham een volwaardige maaltijd

Voor 1-2 porties

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 100g groentemix
  • 100g garnaaltjes

Bereiding

  • Stap 1: Kluts de 2 eieren.
  • Stap 2: Voeg hier de groente en garnalen aan toe. Bak dit in 1 el olijfolie. Wok eventueel de groente eerst.
  • Stap 3: Breng op smaak met een handje bieslook of lente ui. Serveer eventueel nog met een snee volkoren brood.

Kruidige linzensoep (V, GV, LV)

Korte beschrijving

Een eiwitrijke soep met een pittig randje

Voor 1 portie

Ingrediënten

  • 50g linzen
  • 50g kikkererwten
  • 100g tomatenblokjes
  • 1 halve ui
  • chilipoeder

Bereiding

  • Stap 1: Wok de ui kort in 1 el olijfolie.
  • Stap 2: Voeg de tomatenblokjes, linzen, kikkererwten, 3 el kokosmelk, een half bouillonblokje en wat water toe. Breng dit aan de kook en laat dit 20-30 minuten doorkoken.
  • Stap 3: Pureer kort met een staafmixer of in de blender en breng op smaak met een snufje peper, kaneel en chilipoeder.

Bonensalade met feta kaas (V, GV, LV)

Korte beschrijving

Handig om in een bakje mee te nemen, tevens te gebruiken als broodbeleg

Voor 4 porties

Ingrediënten

  • 250 gram witte bonen (uitlekgewicht, blik)
  • 250 gram kidneybonen (uitlekgewicht, blik)
  • ½ rode ui
  • 3 takjes peterselie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • ½ komkommer
  • 3 tomaten
  • 5 olijven zonder pit
  • 150 gram feta

Bereiding

  • Stap 1: Laat de bonen uitlekken en spoel ze af. Snijd de ui heel fijn. Was de peterselie en knip het kruid klein.
  • Stap 2: Maak een dressing van het citroensap, een beetje water, de olijfolie, de Italiaanse kruiden en peper.
  • Stap 3: Schep de dressing, de ui en de peterselie door de bonen. Laat dit op een koele plaats intrekken.
  • Stap 4: Was de komkommer en snijd hem in kleine blokjes. Was de tomaten en snijd ze in parten. Snijd de olijven in plakjes.
  • Stap 5: Meng de feta kaas door de bonen en voeg eventueel nog wat citroensap en peper toe.

Couscoussalade (V optie)

Korte beschrijving

Geschikt als maaltijd overdag én in de avond

Voor 1-2 porties

Ingrediënten

  • 50g volkoren couscous
  • 30g feta
  • 70g magere kipreepjes of 70g kikkererwten
  • Kwart van een paprika
  • 50g pompoenblokjes
  • 2 gedroogde abrikozen
  • 1 handje verse spinazie
  • 15g pijnboompitten

Bereiding

  • Stap 1: Rooster de pijnboompitten kort.
  • Stap 2: Bak de kipreepjes met fijn gesneden paprika, pompoenblokjes en fijngesneden abrikozen kort in 1 el olijfolie.
  • Stap 3: Voeg de bladspinazie aan het eind toe en strooi de pijnboompitten en de verkruimelde feta erover heen.
  • Stap 4: Kook de couscous en meng met de rest van de ingrediënten.

Tabbouleh

Voor 2 porties

Ingrediënten

  • 35 gram bulgur
  • 45 gram peterselie
  • paar takjes munt
  • 1/3 komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 tl sumak (of sap van 1/2 citroen extra)
  • 1/2 citroen (alleen het sap)
  • scheutje olijfolie
  • 2 volkoren pita broodjes

Bereiding

  • Stap 1: Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de tomaten en komkommer in hele kleine blokjes, zo klein als mogelijk. Hak de blaadjes munt en peterselie fijn.
  • Stap 2: Meng alle ingrediënten voor de salade door elkaar. Breng verder op smaak met een beetje peper en zout.
  • Stap 3: Rooster de pita broodjes en schep de tabbouleh er in.

Carpaccio wrap met pijnboompitten

Korte beschrijving

Om te delen op een verjaardag of om lekker zelf op te eten

Voor 1 portie

Ingrediënten

  • 1 kleine zachte volkoren tortilla
  • 1 eetlepel kruidenkaas
  • een handje kleingesneden ijsbergsla
  • een paar dunne plakken carpaccio
  • 1 komkommer
  • 2 eetlepels pijnboompitten

Bereiding

  • Stap 1: Besmeer de tortilla volledig met de kruidenkaas. Verdeel de ijsbergsla over de wrap, maar zorg dat op de bovenste rand de kruidenkaas onbedekt blijft.
  • Stap 2: Leg de plakjes carpaccio in het midden van de wrap zonder tussenruimte, leg de strook komkommer over de carpaccio en bestrooi met de pijnboompitten.
  • Stap 3: Rol de wrap strak op. Leg de wrap op een snijplank met de naad aan de onderzijde en snij vervolgens in stukjes van ca. 3 cm.

Fruitsalade (V, GV, LV)

Korte beschrijving

Een heerlijke frisse salade waarbij je kan variëren met seizoensfruit

Voor 4 porties

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 peer
  • 1 banaan
  • 1 sinaasappel
  • 1 trosje druiven
  • 1 blikje ananasschijven
  • 1 citroen of limoen

Bereiding

  • Stap 1: Schil de appel, de peer en de banaan en snij ze ter grootte van een sinaasappelpartje. Snij de schil van de sinaasappel zodat er geen wit meer aan de sinaasappel zit. Snij de partjes uit de sinaasappel. Knijp de rest van de sinaasappel uit boven de fruitsalade. Snij de ananas in gelijke delen en voeg de stukjes samen met de druiven toe.
  • Stap 2: Pers de citroen of limoen uit en sprenkel het sap over het fruit. Meng de salade goed en giet het sap van de ananas over de salade.

Yoghurt met nectarine en gebakken muesli (V)

Korte beschrijving

Een volwaardige maaltijd met een knapperige twist

Voor 1-2 porties

Ingrediënten

  • 6 halve walnoten
  • 2 eetlepels muesli zonder suiker
  • 1 nectarine of perzik
  • 300 ml halfvolle yoghurt

Bereiding

  • Stap 1: Breek de walnoten grof. Bak de muesli met de walnoten in een droge koekenpan lichtbruin en krokant.
  • Stap 2: Was de nectarine en snijd hem in blokjes. Schep de blokjes fruit door de yoghurt en verdeel dit over 2 glazen of schaaltjes.
  • Stap 3: Strooi de muesli erover.