V = ook geschikt voor vegetarisch eetpatroon
LV = ook geschikt voor lactosevrij eetpatroon
GV = ook geschikt voor glutenvrij eetpatroon
Appelflappen uit de oven (V, LV)
Voor 10 porties
Ingrediënten
- 5 vellen filodeeg
- 2 kleine zoete appels
- 2 eetlepels amandelmeel
- 50 gram rozijnen
- 1 ei
- 1 theelepel kaneel
Bereiding
- Stap 1: Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd in kleine blokjes.
- Stap 2: Plaats de appelstukjes in een kom en meng de rozijnen en het kaneel er doorheen.
- Stap 3: Laat het filodeeg ontdooien onder een vochtige theedoek. Klop het ei los in een kommetje.
- Stap 4: Pak steeds één vel filodeeg en snijd deze doormidden. Smeer het filodeeg met een kwast in met het ei. Plaats één tot twee eetlepels van de gesneden appel op een helft en rol het filodeeg op tot een mini loempia.
- Stap 4: Plaats de appelflapjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Smeer de bovenkant van het rolletje ook in met het ei en strooi er een kleine hoeveelheid amandelmeel overheen. Geen amandelmeel in huis? Dan kun je het ook weglaten.
- Stap 5: Plaats de appelflapjes voor 20 minuten in de oven. Vers zijn ze het allerlekkerst. Je zou de rolletjes vooraf al kunnen maken en ze in de koelkast bewaren. Plaats ze dan vlak voordat je ze wilt gaan eten pas in de oven zetten.
Kwarktaart (V optie)
Voor 12 porties
Ingrediënten
- 500 gram magere kwark of griekse yoghurt
- 5 blaadjes gelatine of vegatine
- 250 gram frambozen uit de diepvries
- Halve theelepel vanille essence
- Half pak lange vingers
- Verse frambozen om te garneren
Bereiding
- Stap 1: Laat de blaadjes gelatine of vegatine weken in koud water.
- Stap 2: Doe de frambozen in een steelpannetje. Breng dit al roerend aan de kook. Kook het geheel even door tot er een puree ontstaat. Je kunt de frambozen zeven of pureren met een staafmixer.
- Stap 3: Knijp de gelatineblaadjes voorzichtig uit, zodat er niet te veel overtollig water bij zit, en voeg deze bij de frambozen. Roer goed door en laat het geheel even afkoelen.
- Stap 4: Doe de kwark of yoghurt samen met de vanille essence in een beslagkom. Roer de frambozen hier doorheen.
- Stap 5: Bekleed een bakvorm van 20 bij 20 cm of taartvorm met een doorsnee van 18 tot 23 cm met bakpapier. Leg de lange vingers netjes aaneengesloten naast elkaar. Giet het beslag hier bovenop en laat de kwarktaart een nachtje in de koelkast opstijven.
Capreseprikkers (V, GV)
Voor 5 porties
Ingrediënten
- 10 bolletjes mozzarella
- 10 cherry tomaatjes
- 10 blaadjes basilicum
- Cocktailprikkers
Bereiding
- Stap 1: Rijg de bolletjes mozzarella, tomaat en basilicum aan de cocktailprikkers.
- Stap 2: Eventueel kan er nog wat olijfolie of balsamico overheen gegoten worden.
Geroosterde kikkererwten (V, LV, GV)
Voor 4 porties
Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten
- 2 eetlepels olijfolie
- Halve theelepel paprikapoeder (eventueel pikante of gerookte)
- Halve theelepel knoflookpoeder
Bereiding
- Stap 1: Verwarm de oven op 200° C en laat de kikkererwten uitlekken.
- Stap 2: Meng de uitgelekte kikkererwten met de olijfolie en de kruiden en verdeel deze over een bakblik.
- Stap 3: Rooster de kikkererwten 15 minuten in de oven en schep ze daarna om met een lepel. Zet ze daarna nog 10 tot 15 minuten in de oven totdat ze knapperig zijn.
Verfrissende alcoholvrije fruit cocktail (V, GV, LV)
Voor 1 glas:
- Scheutje suikervrije limonade (bijvoorbeeld 20 ml Raak framboos zero%)
- 50 ml light cranberry sap (bijvoorbeeld de light variant van Albert Heijn)
- Takje munt
- Paar bevroren bramen
- Schijfje limoen en citroen
- Vul het glas aan met koud water
Frisse kokos komkommer alcoholvrije cocktail (V, GV, LV)
Voor 4 glazen:
- 960 ml kokoswater
- 2 komkommers dungesneden (gebruik hiervoor een kaasschaaf)
- 120 ml limoensap
- 4 takjes munt
- Roer het limoensap en kokoswater door elkaar. Vul een glas met ijs, doe hier 1 takje munt in en enkele repen komkommer. Giet het kokos limoen water erbij.