Cookiemelding

Om je beter van dienst te kunnen zijn, maakt Vitalys gebruik van cookies. Je blijft anoniem. Lees voor meer informatie ons cookiestatement.

Voedselpassage 1.0

Wat was het doel van het onderzoek

In dit onderzoek hebben we onderzocht of de voedselpassage verschilt tussen patiënten met heel goed en met matig gewichtsverlies na een gastric bypass operatie. De achterliggende gedachte hierbij was dat de passagesnelheid mogelijk een rol speelt bij gewichtsverlies.

Hoe is het onderzoek uitgevoerd?

Er werden 10 patiënten geïncludeerd, 5 vrouwen met heel goed gewichtsverlies, 5 vrouwen met weinig gewichtsverlies. Bij iedereen is een passagescintigrafie uitgevoerd (scintigrafie = scan met radioactieve stoffen)

Wat zijn de resultaten en hoe verder?

Het gewichtsverlies in de groep met weinig gewichtsverlies was gemiddeld 18% van het totale gewicht. De groep met heel goed gewichtsverlies verloor gemiddeld 44% van het totale gewicht. De patiënten met weinig gewichtsverlies hadden een snellere passage van voedsel van de pouch naar de dunne darm dan de patiënten met heel goed gewichtsverlies. Dit verschil werd met name gezien in de eerste 10 minuten na het eten.

Artikel: Gastric pouch emptying of solid food in patients with successful and unsuccessful weight loss after Roux-en-Y gastric bypass surgery

Naar aanleiding van deze studie starten we binnenkort met nieuwe studies waarin we de passage van voedsel verder bekijken. Het doel hiervan is om de rol van deze passage in gewichtsverlies beter te begrijpen en in de toekomst in te kunnen zetten voor een beter resultaat na bariatrische operaties.

Samenwerkingspartners

Afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde Rijnstate

Wie waren de onderzoekers?

Laura Deden, Mellody Cooiman