Cookiemelding

Om je beter van dienst te kunnen zijn, maakt Vitalys gebruik van cookies. Als je onze website blijft gebruiken, ga je akkoord met deze cookies. Lees voor meer informatie ons cookiestatement.

Voeding vlak na de maagverkleining

Bij een gastric bypass volg je na de operatie 4 à 5 dagen (of een kleine week) lang een vloeibaar, fijngemalen dieet. Hierna ga je over op vaste voeding. Bij een gastric sleeve is deze periode twee weken. Het is belangrijk dat je voeding voldoende eiwitten bevat. Dit is belangrijk omdat je lichaam moet herstellen van de operatie. Ook zorgen eiwitten ervoor dat je tijdens het afvallen genoeg spieren behoudt. Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten zijn vlees, vis, kip, vleesvervangers, eieren, melk en melkproducten.

Onder vloeibare voeding verstaan we per dag:

  • 750 ml melk en/of melkproducten. 
    • We raden je aan om voor een deel hiervan magere kwark te gebruiken. Kwark bevat namelijk veel eiwitten.
    • Daarnaast kun je gebruik maken van melk of yoghurt. Hiermee kun je pap maken zoals Brinta en griesmeel.
  • 200 ml gepureerd fruit
  • 150 ml gepureerde soep
    • Pureer 50 gram ongepaneerd vlees, vis of kip samen met 100 gram groenten.
    • Verdun het net zo lang met  bouillon tot het zo dik is als pap of soep, net wat jij het lekkerste vindt
  • Een gepureerde warme maaltijd die bestaat uit:
    • 75 gram ongepaneerd vlees, vis of kip. Maak het klaar met een eetlepel vloeibaar bak & braad.
    • 100 gram groenten
    • 50 gram aardappel
    • Pureer de onderdelen allemaal apart of doe ze samen en maak er een stamppotje van
    • Je kunt je eten smeuïg maken met de jus van het vlees, met het nat van de groenten, met bouillon of met melk

Voldoende drinken

Het is belangrijk dat je per dag minimaal 1,5 liter vocht drinkt (water, melkproducten, koffie, thee). Je moet voorkomen dat je uitdroogt. Lukt het niet om zoveel te drinken omdat je misselijk bent, je moet overgeven of buikpijn hebt? Neem dan contact op met Vitalys, telefoonnummer 088 - 005 59 70.

Tips, adviezen, eetregels, gezonde voeding en recepten