Zwangerschap en overgewicht
Vrouwen met overgewicht hebben vaker problemen met zwanger worden. Door het overgewicht zijn er vaak menstruatiestoornissen. Deze zorgen voor een sterk verminderde vruchtbaarheid. Vanaf een BMI van 29 wordt het al steeds moeilijker om spontaan zwanger te raken. Daarnaast brengt overgewicht tijdens de zwangerschap ook risico’s met zich mee zoals:
- Meer kans op een miskraam.
- Meer kans op een hoge bloeddruk.
- Meer kans op zwangerschapsvergiftiging.
- Meer kans op zwangerschapsdiabetes.
- Het kan langer duren voor de bevalling goed op gang komt.
- Forsere baby’s, met daarbij meer kans op een keizersnede
Dus wil je zwanger worden en ben je te zwaar? Probeer dan eerst af te vallen. Als je dit zelf niet lukt, vraag dan om begeleiding bij je huisarts of diëtist. Een sterke kinderwens is ook de reden dat steeds meer jonge vrouwen met ernstig overgewicht kiezen voor een maagverkleining.
Zwanger worden na een maagverkleining
We raden het af om het eerste jaar na een maagverkleinende operatie zwanger te worden. Je valt snel af en dat kost je lichaam veel energie. Snel zwanger worden na de operatie is dan ook erg zwaar. Uit onderzoek blijkt dat het eerste jaar na de operatie de kans op onvoldoende gewichtstoename tijdens de zwangerschap het hoogst is. Hierdoor bestaat de kans dat de baby niet gezond groeit en is er een hoger risico op een vroeggeboorte. Na het eerste jaar is zwanger worden goed mogelijk.
In de NEWBIE-studie die we bij Vitalys uitvoeren, proberen we bij zoveel mogelijk zwangeren die in het verleden een maagverkleining hebben gehad, gegevens te verzamelen over de voedingstoestand en het verloop van de zwangerschap, de bevalling en de periode hierna. Zo kunnen wij richtlijnen en aanbevelingen voor een optimale voedingstoestand ontwikkelen voor vrouwen die zwanger worden na bariatrische chirurgie.
Begeleiding bij zwangerschap
Als je zwanger bent na een maagverkleining is het erg belangrijk dat je goed begeleid wordt. Op het zwangerenspreekuur begeleiden we zwangere vrouwen tot 3 maanden na de bevalling. De verpleegkundig specialisten doen dit samen met de gynaecologen, internisten en diëtisten van Rijnstate. We moeten namelijk voorkomen dat jij en je baby last krijgen van vitaminetekorten. Verder houden we in de gaten of je geen buikklachten hebt, of je geen diabetes krijgt en hoe het gaat met je voeding.
Dus ben je zwanger, heb je een maagverkleining gehad en ontvang je nog geen begeleiding? Neem dan contact op met Vitalys, 088 - 005 5970. Of laat je doorverwijzen door je huisarts. We zetten dan het traject voor je in werking.